AZ ÖSSZETEVŐK JÓTÉKONY HATÁSAI A SZERVEZETRE:
Cékla:
Ősidők óta gyógyhatású növényként ismerjük a céklát. Növelik a vörösvérsejtek oxigénszállító kapacitását. Fogyasztásukkor erős fizikai, szellemi igénybevételnél az állóképesség jelentősen javul.
A cékla számos mikrotápanyagot tartalmaz – vas, réz, mangán, illetve A-, B6-, B1-, B2-vitamint és folsavat –, melyek a vörösvértestek szintéziséhez elengedhetetlenek.
Sárgarépa:
Gyerekkorban az egészséges fogak és csontozat kialakulásában segít.
A növény fontos biológiai hatóanyaga a béta-karotin és az alfa-karotin. A szervezet az alfa- és a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át. Az A-vitamin nélkülözhetetlen továbbá a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, és nem utolsó sorban erősíti az immunrendszert.
Sütőtök:
A sütőtök rendkívül gazdag A-, B1-, B2-, C-vitaminban, valamint olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a kalcium, magnézium, a foszfor és a vas. Magas béta-karotin tartalma adja a különleges narancssárga színét, ami az A-vitamin provitaminja. A karotin emellett csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, és a koleszterinszint szabályozásában is szerepe van. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a sütőtök kiváló antioxidáns forrás. A sütőtök rákmegelőző hatással bír, hiszen serkenti a bélmozgást és erősíti az immunrendszert. Ez a szupernövény rendkívül tápláló és egészséges. Mivel rostban gazdag, hígítja a székletet, így sikeresen megkönnyíti és felgyorsítja az anyagcserét, ezáltal kitisztítja a bélrendszert, és sikeresen kihajtja a bélsarat a szervezetből.
Alma:
A-, B- és C-vitamin forrás, valamint folsav, kalcium, magnézium, kálium és kén tartalma is jelentős. Emellett igen magas a flavonoid tartalma, ami antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és segít a vírusok és baktériumok leküzdésében.
Narancs:
Legfontosabb téli gyümölcsünk és vitaminforrásunk a citrusfélék közül, melynek természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt. Szent-Györgyi Albert szerint azért, mert a citrusfélékben bioflavonoidokkal együtt fordul elő, és ezek jelenlétében tartósabban, fokozottabban hat. Ezek a mikrotápanyagok értékes antioxidánsok is egyben, melyek bizonyos védelmet nyújtanak a degeneratív betegségek, így a rák és a szívbetegségekkel szemben. A narancs A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos.
Meggy:
A rendszeres meggyfogyasztás segít az immunrendszer egészségének megóvásában, hat a légzőszervek gyógyulására, különösen meghűléses betegségek esetében antibakteriális hatása miatt.
Citrom:
A citrom számos pozitív tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin
tartalma. Sokféle tápanyagot, de elsősorban citromsavat, kalciumot, magnéziumot,
bioflavonoidokat és pektint tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert, de segít a fertőzések leküzdésében is. Bioflavonoid tartalma vértisztító hatású, és regenerálja, erősíti a véredényeket is. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása mellett eltávolítja a szervetlen sókat. Erősíti a gyomrot és vízhajtó hatása is van. Erős baktériumölő is egyben, de tisztító, lúgosító szerként is hasznára válik szervezetünknek.
Szőlő:
Rendkívül egészséges A-, C-, K-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, valamint magas rezveratrol és OPC (oligo-proantocianid) tartalma miatt, ami által segíti a szívbillentyűk működését. Rendszeresen fogyasztva javul a vérkeringés, csökken az infarktus kockázata, illetve a daganatos betegségek kialakulásának esélye. Az alacsony fehérje és zsírtartalom mellett a magas cukortartalom alapvető energiaforrás a szervezetnek, főként az agy működését serkenti. A vörös szőlő egyik alkotó eleme a quercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Csökkenti a koleszterin szintet, a magas vérnyomást és daganat megelőző hatása is ismert. Valamint védi az érfalakat a káros lerakodástól.
AJÁNLOTT FOGYASZTÁSI MENNYISÉG:
Felnőtteknek ajánlott naponta 1-2 teáskanál (2-4 gr), gyermekeknek naponta 0,5-1 teáskanál lehetőleg délelőtt, az étkezések előtt, önmagában fogyasztva, hogy a nyálkahártyán keresztül azonnal a véráramba kerülhessen. Illetve ízlés szerint fogyasztható étkezés közben is az ételre szórva, vagy hideg, szénsavmentes, tejmentes folyadékba keverve.
Tartsa be az adagolási mennyiséget.
Allergén információ: nyomokban zellert tartalmazhat.
A Tipegő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
Napfénytől védve, száraz, hűvös helyen tárolandó!